Aansprakelijkheidsverzekering

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wordt ook wel afgekort tot AVP. Het is een verzekering voor de schades waar u aansprakelijk voor bent. Dat betekent dat u de ‘schuld’ hebt. Bijvoorbeeld: u bent bij uw buurvrouw thuis en per ongeluk stoor u een dure vaas om. In dit geval bent u aansprakelijk voor de kapotte vaas en moet u dus voor de kosten opdraaien. Deze schades worden dan vergoedt met de aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt dus alle schades die u per ongeluk veroorzaakt en hier schuldig voor bent, mits er sprake is van opzet. Bij opzet worden er geen kosten vergoed.  

Is dat hetzelfde als een WA verzekering?

Een WA verzekering is niet hetzelfde als de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen worden wel vaak door elkaar gehaald. De WA verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. De WA verzekering  dekt echter hele andere schades dan de aansprakelijkheidsverzekering. Het dekt namelijk kosten die veroorzaakt zijn door u met een motorvoertuig.  De WA verzekering is tevens verplicht, in tegenstelling tot de aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven wordt ook wel AVB genoemd. ​De AVB is anders dan de AVP. Deze aansprakelijkheidsverzekering is speciaal voor bedrijven en vergoedt dus ook hele andere schades. Het is een zakelijke verzekering die eigenaren beschermen tegen financiële aansprakelijkheden.

Is het verplicht?

De aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht voor particulieren, in tegenstelling tot de WA verzekering. Maar de verzekering wordt wel sterk aangeraden. Voor enkele euro’s in de maand bent u verzekert voor vele schades. Vooral voor huishoudens met kinderen is het een verstandige keuze om de aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

De kosten van schades kunnen hoog oplopen, vooral de kosten aan letselschade. Met de verzekering kunt u dus veel geld besparen als u aansprakelijk bent voor iets. Het is dus voor iedereen aangeraden.

Vergelijken

Voordat u een aansprakelijkheidsverzekering afsluit is het belangrijk om de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken.  Online kunt u tientallen aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken, zodat u een gemakkelijk overzicht krijgt van de prijs van de verzekering en andere voorwaarden. U kunt hierdoor gemakkelijk een keuze maken. Eenvoudig en efficiënt.