Wanneer is geld lenen slim, en wanneer niet?

Waar je op moet letten bij het lenen?

In deze blogpost zal ik meer informatie geven alsook mijn eigen visie en ervaring over wanneer het slim is om te lenen. In sommige gevallen is het inderdaad slimmer om geld te lenen dan het geld dat je hebt op die moment uit te geven, het hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke situatie en over je mogelijke opportuniteiten. Je dient natuurlijk verschillende afwegingen te maken. Deze afwegen kunnen onder anderen de rentestand zijn, de mogelijkheden die je met het geleend geld kan doen en natuurlijk ook een beetje met je intelligentie.

Wanneer het slim kan zijn om geld te lenen?

In dit onderdeel van het artikel ga ik dieper in op de momenten waarop het slim kan zijn om te lenen. Het kiezen voor een krediet hangt deels af van de rentestand op dat moment. Als de rente op een krediet niet zo hoog is en je andere opportuniteiten hebt die meer opbrengen dan de rente die je dient te betalen voor de krediet, kan het in dat geval interessant zijn om te lenen.

Bij een hypothecair krediet is er bijvoorbeeld soms een extra belastingvoordeel waarvan je kan genieten. Dan kan het eventueel interessant zijn om het maximale te lenen dat je kan binnen jouw hypothecair krediet, als je het natuurlijk in tussentijd goed kan gebruiken en goed kan besteden. Lenen tegen een lage rente kan bijvoorbeeld interessant zijn als je interessante opportuniteiten hebt om daarmee geld te winnen, zoals een belegging. Je kan eventueel kiezen voor een belegging met kapitaalgarantie, de winst zal hier iets minder hoog zijn dan een belegging zonder kapitaalgarantie, maar je dient je hier niet erg veel zorgen bij te maken.

Indien je toch veel van beleggen kent, kan je al veel geld winnen door opties te schrijven of eventueel je geĆÆnvesteerde bedrag te beschermen door opties te kopen. Met een kleine inleg, kan je ook al wat geld winnen door turbo’s te kopen, wanneer je denkt dat de koers van het onderliggende effect zal stijgen, kan je long gaan, als je denkt dat de koers van het onderliggende effect zal dalen, kan je een short kopen. Door de leverage die bij veel turbo’s wordt toegepast, kan je veel meer winnen dan je inleg. In de beleggingsverzekering zijn er verschillende strategieĆ«n die de moeite waard zijn om te overwegen of te bestuderen. Vaak denk je achteraf: “Als ik dat ooit eerder had geweten”.

Wanneer het niet slim is om te lenen?

Geld lenen is niet altijd zo’n goed idee, je betaalt namelijk rente en je dient er zeker van te zijn dat je het geleende bedrag kan terugbetalen. Aanbieders laten het altijd lijken alsof het de normaalste zaak van de wereld is, maar niets is minder waar. Als je enkel een krediet kan krijgen tegen een zeer hoge rentevoet, is dit niet altijd interessant, tenzij je het besteedt aan iets dat echt de moeite waard is of dit project je meer kan opbrengen dan de lening gekost heeft (kan ook eventueel een mentale opbrengst zijn, dit hoeft niet perse over geldelijke opbrengsten te gaan).

Een persoonlijk krediet gaat meestal gepaard met een hoge rentevoet, dus deze leningen zijn meestal zeer riskant. Het is belangrijk om enkel te lenen als je er bijna volledig zeker van bent dat je het bedrag na verloop van tijd ook zal kunnen terugbetalen.

Vooraleer je intekent op een krediet, is het ook belangrijk om de rentevoeten die gelden op de markt en bij andere banken met elkaar te vergelijken. Zo kan je er zeker van zijn dat je geen al te slechte beslissing maakt. Uiteindelijk is het enige wat telt dat je gelukkig bent en jezelf niet in de problemen werkt door iets aan te gaan dat je uiteindelijk niet zal kunnen afbetalen. Door op voorhand goed na te denken, kan dit je alvast veel moeite en problemen achteraf besparen.

Creditcard vergelijken en aanvragen.

Een creditcard aanvragen is ook een vorm van krediet dat je aangaat en waarbij je zeker dient te zijn dat je doet bedrag uiteindelijk de maand daarop zal kunnen terugbetalen. Bij het aanvragen van een creditcard dien je dus zelf ook goed na te denken dat je geen geld opdoet dat je op het einde van de maand niet zal hebben. Bij een creditcard aanvragen dien je vaak ook een bewijs van inkomsten voor te leggen, anders wordt je aanvraag voor een creditcard vaak niet goedgekeurd. Hier kun je alle kredietkaarten vergelijken voordat je een creditcard gaat aanvragen. Er zijn natuurlijk wel manieren om snel geld te lenen, dan gaat het meestal om persoonlijke leningen, maar je kan ook gewoon een bank binnen stappen, soms staan zij ook te springen om je snel geld te lenen. Zo kan je al snel een lening aanvragen. Een lening aanvragen dient niet al teveel moeite te kosten, ook hier dien je vaak een aantal loonbrief en voor te leggen, maar zodra die in orde zijn, kan je krediet al snel goedgekeurd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *